Smartere produktion og automation løb med sejren i Svendborg

Vinderen er...

21 studerende fra Svendborg Erhvervsskole og Syddansk Erhvervsskole dystede om at skabe innovative, maritime løsninger på en case udarbejdet af den maritime virksomhed Exilator, da der i denne uge blev afholdt innovation camp som del af projektet Stolthed i Erhvervsuddannelserne. Torsdag blev den bedste idé præmieret. 

-Det har først og fremmest været spændende at arbejde sammen med nogen, som har en anden faglig baggrund end mig. Det har givet mig en forståelse af, hvad andre fagligheder kan, og ikke mindst hvad vi kan sammen. Det siger Jesper Rasmussen, der er industriteknikerlærling hos maskinfabrikken Lykkegaard A/S. Han har de sidste tre dage været en del af Danske Maritimes Innovation Camp, som er blevet afholdt på Svendborg Erhvervsskole. Han er ikke sen til at anbefale camp’en til andre: 

-Det har været nogle lange dage, og der er dele af processen der har været udfordrende, men det har været sjovt og rigtig interessant, så det vil jeg klart anbefale til andre, siger han. 

På camp’ens første dag blev de 21 studerende fra SESG og SDE inddelt i tværfaglige grupper og præsenteret for en række cases udarbejdet af virksomheden ExilatorExilator laver udstødningsfiltre til lystyachter og mindre færger, der reducerer både andelen af miljøskadelige partikler i røgen fra skibsmotorer og skibenes støjniveau. 

-Vi arbejder hele tiden på at gøre vores produkt endnu bedre, og derfor har jeg taget en række udfordringer med til de unge studerende, som bl.a. berører vores produktion; bedre og billigere isolering af vores system; smartere design og en mere effektiv rengøring af filteret, siger CEO og medejer i Exilator, Jesper Steenbuch. Han fortsætter: 

Jeg er faktisk imponeret over deres gode idéer og hvor meget de har nået på de her tre dage. De er pivskarpe, og det at de har arbejdet sammen i grupper med forskellige fagligheder har gjort, at de har udviklet endnu smartere løsninger, end de ellers kunne have gjort. Jeg tager flere af deres idéer med hjem til vores egne ingeniører og designere, det er helt sikkert. 

Fokus på de erhvervsfaglige uddannelser
Innovation Camp’en er en én ud af tre camps rundt om i landet, og formålet er at sætte fokus på den faglige stolthed i erhvervsuddannelserne, så flere unge får øjnene op for, hvad de erhvervsfaglige uddannelser og den maritime branche har at byde på.   

I den maritime industri er vi afhængige af, at vi har en talentmasse at plukke af fra de tekniske erhvervsuddannelser, for hvis vi ikke har den arbejdskraft, vi har behov for, så kan vi ikke blive ved med at beholde den globale førerposition, som den maritime industri i Danmark faktisk har i dagsiger Cecilie Lykkegaard, underdirektør hos Danske Maritime. 

I Danmark er der ca. 40.000 beskæftigede i den maritime industri. Af disse er 40% faglærte. På Fyn er andelen endnu højere – mere end halvdelen af de 5.300 industriansatte i Det Blå Fyn er faglærte, og virksomhederne oplever i højere og højere grad, at de har svært ved at skaffe kvalificeret arbejdskraft: 

Mange af vores virksomheder har en medarbejderstab, hvor flere går på pension indenfor de næste 5-10 år, så de er selvfølgelig nødt til at kigge sig om efter kvalificeret arbejdskraft, der kan erstatte dem. Og det nytter ikke noget, at de snupper den gode arbejdskraft fra hinanden, for så er udfordringen den samme. Derfor er det vigtigt, at vi arbejder for at få flere kvalificerede faglærte, og det er en opgave, som vi – virksomhederne, uddannelsesstederne og det offentlige – virkelig er begyndt at gå sammen om at løfte. Fx med åbningen af IndustriLab her på Svendborg Erhvervsskole i november og nu med denne innovation camp, siger Steen Nielsen, chefkonsulent i Fyns Maritime Klynge.  

Der har fra politisk side været en tendens til en fortælling om, at vi skal leve af viden. Problemet er bare, at viden kommer af produktion, så hvis ikke vi også producerer, så har vi ikke noget grundlag for at skabe viden. Det skal flere unge forstå – hvor vigtigt håndværk er – og derfor skal vi ud og tale med de unge allerede i folkeskolen, så de ved, hvad de maritime uddannelser og den maritime industri har at byde på, fortsætter Steen Nielsen. 

Sideløbende med innovation camp’en har der derfor kørt et selvstændigt innovationsforløb for 35 folkeskoleelever, så de kunne få øjnene op for de erhvervsfaglige uddannelser og den maritime branche. I blandede grupper brugte de en hel dag på at få idéer og udvikle prototyper til alternative fremdriftsformer til fremtidens skibe. Det var en dag fuld af energi og visionære idéer, og måske befandt nogle af fremtidens maritime arbejdskræfter sig lige der i Hal 9 på Svendborg Erhvervsskole på en regnvåd marts-onsdag.  

Vinderen blev…
Torsdag præsenterede de studerende fra erhvervsskolerne deres løsninger efter tre dages dyb koncentration og hårdt arbejde, og vinderen blev Orange Hold. Vinderholdet udmærkede sig ved at komme hele vejen rundt om produktet. De kom med et gennemarbejdet bud på et gennemtænkt design, smartere og hurtigere produktion ved at støbe udstødningen fremfor at svejse densamt et automatiseret styresystem til udstødningsfilteret   

Fakta om Innovation Camp  

  • Innovation Camp er et led i projektet “Stolthed i Erhvervsuddannelserne”, som Danske Maritime og Nationalt Center for Erhvervspædagogik (en del af Københavns Professionshøjskole) står bag. Projektet er støttet af Nordea-fonden. 
  • Camp’en blev til i tæt samarbejde med lokale aktører: Fyns Maritime Klynge, SESG, SDE, SIMAC og Sydfyns Erhvervsforskole og virksomhederne FAYARD, Assens Skibsværft, Søby Værft, Hauge Stål, Maskinfabrikken HMA, SH Group, Automation Lab, Callenberg Technology Group og Exilator. 
  • Camp’en er én ud af tre rundt om i landet. Den første blev afholdt i Frederikshavn og den sidste bliver afholdt i Slagelse.