Industriteknikeruddannelsen genopstår

Erhvervslivet redder industriteknikeruddannelsen

Stærkt samarbejde styrker de maritime kompetencer i Svendborg

Industriteknikeruddannelsen vender tilbage til Svendborg! Et unikt samarbejde mellem flere sydfynske industrivirksomheder, Svendborg Erhvervsskole og Svendborg Kommune betyder, at erhvervsskolen fra 1. januar 2019 igen kan tilbyde grundforløbet til industriteknikeruddannelsen.

Mangel på kvalificeret arbejdskraft
1. januar 2017 lukkede industriteknikeruddannelsen på Svendborg Erhvervsskole efter en statslig udbudsrunde i 2016. Adgangen til kvalificeret arbejdskraft for metalvirksomhederne på Sydfyn blev dermed begrænset, og det, sammenholdt med en generation af industriteknikere, der er på vej på pension, har skabt et scenarie, hvor virksomhederne kommer til at mangle medarbejdere i fremtiden.

Parterne bag redningsaktionen
C.C. Jensen og Industrien Sydfyn tog derfor initiativ til at undersøge muligheden for at genetablere uddannelsen, og i samarbejde med Svendborg Erhvervsskole, Fyns Maritime Klynge, Metal Sydfyn og Arbejdsgiverne er det lykkedes at stable dette helt unikke samarbejde på benene, som skal være med til at sikre industriteknikere til den sydfynske metalindustri fremover.

Fyns Maritime Klynges uddannelseskoordinator Steen Nielsen blev inviteret ind i redningsaktionen af Industrien Sydfyn, da han til daglig beskæftiger sig med lærlinge, kompetencer og den maritime industri i klyngen.

– Det er et unikt og forbilledligt samarbejde og et stærkt signal om, at det kræver en fælles indsats, hvis vi i fremtiden skal sikre, at de unge søger ind på erhvervsuddannelserne. Nogle vil måske kalde samarbejdet mellem virksomheder, kommuner og erhvervsskole en smule umage, men det er først og fremmest nødvendigt og ansvarligt, og det viser en fælles vilje til at være med til at løse en fælles udfordring, nemlig manglen på kvalificeret arbejdskraft, siger Steen Nielsen.

Samarbejde på tværs
Det unikke er, at en række navngivne virksomheder, skolen og kommunen har indgået et forpligtende samarbejde, hvor hver part bidrager økonomisk, hvilket betyder, at der kan anlægges en topmoderne uddannelse med det nyeste CNC-udstyr og undervisningsmateriel. Derudover stiller virksomhederne en historisk praktikpladsgaranti, som betyder, at de unge mennesker der starter på uddannelsen til januar (og hvert semester herefter) alle står med en konkret praktikplads i hånden. Det er aldrig set før i Danmark!

De bidragende virksomheder er:

  • C.C. Jensen
  • SSH Stainless
  • Bila Svendborg
  • Rantec
  • Ceropa A/S
  • Lykkegaard A/S
  • Argos
  • Albjerg’s Maskintec A/S
  • Maskinfabrikken.dk
  • SH Group