Flere lærlinge til den fynske maritime branche

Svejser lærling

Fyns Maritime Klynge opruster arbejdet med at udvikle den fynske maritime branche, og har pr. 1. november ansat Steen Nielsen i en nyoprettet stilling som uddannelseskoordinator. Steen Nielsen kommer fra en stilling som afdelingsleder for Produktion og Udvikling på Syddansk Erhvervsskole. Han skal med sin store indsigt i det tekniske uddannelsessystem og erfaring fra det maritime erhverv bidrage til at nedbringe manglen på kvalificeret arbejdskraft i den maritime branche på Fyn. Stillingen finansieres delvist af Den Danske Maritime Fond

Danmark og ikke mindst Fyn vil de kommende år mangle faglært arbejdskraft. I 2020 vil der på landsplan mangle 17.000 faglærte inden for jern- og metalområdet, og antallet forventes at stige yderligere frem mod 2025. Det Blå Danmark er afhængig af faglært arbejdskraft, og som en af Danmarks stærkeste erhvervsmæssige styrkepositioner er det derfor et must, at det maritime erhverv fortsætter med at have adgang til kompetente og højtkvalificerede medarbejdere.

– Det er kombinationen af praktisk erfaring i den maritime branche og mange års beskæftigelse inden for det tekniske uddannelsessystem, der gør Steen til den helt rette til at løfte denne opgave for Fyns Maritime Klynge. Vi står på en brændende platform, hvor det maritime erhverv ikke har mulighed for at udvikle sig, hvis der ikke er adgang til faglært arbejdskraft. Qua sine mange år på henholdsvis Lindø Værftet og Syddansk Erhvervsskole har Steen stor indsigt i, og viden om, denne udfordring. Så han kan både stille diagnosen og bidrage til kuren, siger Lars Ahrendtsen, forretningschef for Fyns Maritime Klynge, som er en del af Udvikling Fyn.

Nogle af Steen Nielsens hovedopgaver bliver at få flere virksomheder godkendt til lærlinge-ansættelser, matche lærlinge med virksomheder, brande karrieremuligheder i den fynske maritime branche og bringe uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv meget tættere på hinanden.

– Jeg skal hjælpe klyngevirksomhederne med at tage flere og dygtige lærlinge ind, så de (virksomhederne) på den måde kan være med til at udvikle den fremtidige arbejdskraft på en kvalificeret måde. Samtidig er det vigtigt at sætte fokus på den enorme efterspørgsel på faglært arbejdskraft og de attraktive jobmuligheder i den maritime branche. Hvis det skal lykkes, er det et must, at de fynske maritime virksomheder indgår i klyngesamarbejdet og står stærkt som én samlet branche, for bedre at kunne udvikle deres forretning og sikre deres fremtid. Det arbejde glæder jeg mig meget til at være en del af, siger Steen Nielsen.

SH Group er en af de virksomheder i Fyns Maritime Klynge, der har stort fokus på ansættelse af lærlinge. Virksomheden, som udvikler og producerer hydrauliske og mekaniske systemer til bl.a. offshore-sektoren, har pt. 19 lærlinge ansat inden for maskin-, smede-, service- og elektrikerfagene.

– Vi har konstant fokus på at ansætte og uddanne så mange og så dygtige lærlinge som muligt. Hele vores fundament bygger på, at vi har adgang til kvalificeret arbejdskraft, så derfor har vi som virksomhed et stort ansvar for at sikre vores egen fremtid. Vi hilser den nye uddannelseskoordinator i Fyns Maritime Klynge velkommen, for der er i den grad behov for mere kvalificeret arbejdskraft og synliggørelse af de mange attraktive karrieremuligheder i det blå Fyn, så vi som branche kan fastholde og udbygge vores styrkeposition, siger Martin Beck, produktionschef i SH Group.

Fyns Maritime Klynge består af mere end 100 virksomheder og 7 uddannelsesinstitutioner, som samlet set har flere end 3000 ansatte. Kun 36 af virksomhederne er godkendte til at tage imod lærlinge, og dermed er potentialet stort. De mest efterspurgte lærlingeprofiler blandt de maritime virksomheder i klyngen er: smede, industriteknikere, skibsmontører og elektrikere.

Ansættelsen af Steen Nielsen er delvist finansieret af Den Danske Maritime Fond.

For mere information kontakt:
Steen Nielsen, uddannelseskoordinator i Fyns Maritime Klynge, 2041 6297 / [email protected]