Analyse sætter gnist til maritimt robot-samarbejde

Samarbejde om kollaborative robotter

Den maritime industri og svejserobotter har siden Lindøværftets lukning gået hånd i hånd. Æren tilfalder værftets robotafdeling, som arbejdede med teknologiudvikling, der gjorde robotter i stand til at male og svejse. Nu står manden, Steen Nielsen, som selv havde sin daglige gang på Lindøværftet som skibsbygger, bag et robot-samarbejde i Fyns Maritime Klynge.

Det hele er startet med en analyse, som er finansieret af Syddansk Vækstforum. Formålet er at undersøge om der i den maritime sektor på Fyn, er opbakning til et forum, der kan afdække muligheder for at bruge robotter i tæt samarbejde med medarbejdere i produktionen. Der er her tale om de såkaldte kollaborative robotter, som f.eks. kan hjælpe en metalvirksomheds medarbejdere med svejsning, skæring og slibning i produktionen.

Teamet bag samarbejdet
Bag analysen står Fyns Maritime Klynge, som via virksomhedsbesøg og faciliterede møder har samlet repræsentanter fra det maritime erhverv, et offentligt organ og en erhvervsskole. Gruppen består af: KAMI Stål, C.C. Jensen, SH Group, Smooth Robotics, Svendborg Erhvervsskole & Gymnasier, Svendborg Kommune, Rantec, Migatronic og Svend Frederiksen Maskinfabrik.

– Vi er gået ind i samarbejdet, fordi vi meget gerne vil følge den udvikling, der er med svejserobotter lige p.t. Det vil forhåbentligt tilføre os noget viden og erfaring. Og så er det jo interessant, at det er på Fyn, vi rykker på robotområdet. Det skaber noget nærhed at have nogle fagfæller rimelig tæt på, som vi kan sparre med, siger Nis Bjerring fra stålvirksomheden KAMI Stål.

Medarbejder vs. robot
Markedet for kollaborative robotter forventes at stige med 43% pr. år i løbet af de næste 5 år. Med så eksplosiv en vækst er det nødvendigt at dykke ned i, hvordan det kan ændre medarbejdernes arbejdsvaner og stille krav til nye kompetencer. Som en del af undersøgelsen skal Fyns Maritime Klynge af den grund også kortlægge og indsamle data om behovet for uddannelse og efteruddannelse af medarbejdere.

– Dét, jeg har bidt mærke i, er at virksomhederne er åbne for at inddrage robotter i produktionen. Det samarbejde, som klyngen har været med til at opdyrke, ønsker på sigt at skabe nogle rammer, hvor virksomhederne kan teste det nyeste robotudstyr af i virkeligheden, så de ved selvsyn kan se fordelene. Et spørgsmål som dog jævnligt dukker op, når jeg snakker med virksomhederne er: ”Hvis det lykkes at finde fornuftige løsninger og reelle og økonomisk forsvarlige årsager for at implementere robotter, hvordan får vi så medarbejderne med?” Så det er ikke kun vigtigt at kigge på udstyret, men på hvordan vi giver medarbejderne de nødvendige kompetencer til at anvende robotterne, siger uddannelseskoordinator Steen Nielsen fra Fyns Maritime Klynge.

Styrket samarbejde på tværs af klyngen
Samarbejdet har forretningsmæssigt også bragt klyngemedlemmerne Smooth Robotics og KAMI Stål tættere på hinanden.

– I stedet for kun at kigge på kollaborative robotter, er vi ved at undersøge, hvad der kan gøres på vores nuværende robot i forhold til nemmere programmering. Vi robotsvejser allerede, men med en konventionel og ikke en kollaborativ robot. Via Smooth Robotics er vi ved at undersøge om vi via et ”retrofit” kan opgradere vores eksisterende løsning, så den bliver endnu nemmere at bruge – og dermed mere effektiv og alsidig.

Analysen forventes at munde ud i en rapport, som vil blive afleveret til Syddansk Vækstforum sidst i juli, hvor Fyns Maritime Klynge også vil tage stilling til projektets fremtid.

Kontakt
For mere information om samarbejdet om kollaborative robotter og analysen, er du velkommen til at kontakte Steen Nielsen på mobil 20 41 62 97 eller pr. mail [email protected].